Sloepenstalling, Reparatie en Onderhoud

Waarom onderhoud aan uw scheepsmotor
Het smeersysteem zou je de bloedsomloop van de motor kunnen noemen, belangrijk is dus om deze bloedsomloop in perfecte conditie te houden. Helaas schort het nog al eens hieraan. De verkeerde oliesoort wordt gebruikt en vooral het tijdstip van onderhoud wordt onjuist gekozen. Sloep uit de winterstalling en nog even snel een “oliewisseltje”. Terwijl het juist zo belangrijk is om dit voor de winterstalling uit te voeren. Voorgaande in verband met het aanwezige vocht in de olie dat op het blanke motorenstaal zorgt voor corrosie. Dit condenswater komt in de olie terecht als de motor wordt gestopt voordat deze op bedrijfstemperatuur is gekomen. Hoe vaker dit gebeurt hoe meer condenswater totdat de motor wel een keer goed op bedrijfstemperatuur komt. Laat daarom voor de winterslaap de olie verversen door .

Hoe verser de olie hoe minder kans op vocht dus hoe minder kans op corrosie

Nog wat weetjes over motorolie

a) Werkzame toevoegingen voor een schone motor
Aan motorolie zijn speciale bestanddelen toegevoegd die ervoor zorgen dat zich geen vuil op de motor kan afzetten, doordat vuildeeltjes worden afgestoten


Bron:Koninklijke Shell


b) Viscositeit
Viscositeit is de weerstand van een vloeistof om te vloeien, stromen. De diktes van de olie zijn verkrijgbaar in diverse viscositeitsklassen, naargelang het type motor en de vaaromstandigheden.
De meeste motorolie is multi-grade, bijvoorbeeld '5W-40', wat betekent dat de olie zijn werking blijft houden bij zowel hoge als bij lage temperaturen. Het eerste cijfer (gevolgd door de 'W' van winter) geeft de viscositeit aan bij lage temperaturen. Het tweede en hogere cijfer geeft de viscositeit bij hogere temperaturen (100 dC) aan. Een multi-grade smeermiddel vertoont minimale viscositeitsverschillen bij temperatuurschommelingen.
Een smeermiddel van goede kwaliteit heeft een constante viscositeit bij verschillende temperaturen en vaaromstandigheden en gaat lang mee.


RayTho, Dobbeweg 2-R, 2254 AG Voorschoten, 071-3030969, e-mail info@raytho.nl, KvK 54427223